nyckel
Våra resor |  Om oss |  Kontakt |  Beställ katalog | Grupper | Öppet köp
? 

bild


Sensommardagar på Norra Cypern

24 – 30 september
 
7 dagar
Förläng sommaren på Cypern med soliga dagar och bad i behagligt uppvärmt hav. Här njuter vi av ett omväxlande bergslandskap, lokal mat och långa sandstränder. Våra utflykter varvar historia med natur och kultur. På ön har både Greker, Romare, korsfarare och Ottomaner styrt. Vår reseledare är Cypernkännaren Anders Arvidsson som berättar om öns rika kultur och historia. Vårt hotell, Kaplica Beach, ligger direkt vid sandstranden.

Cyperns läge i östra Medelhavet har alltid dragit till sig besökare och det finns arkeologiska lämningar från många stora forntida kulturer. Här kan man se och uppleva bronsåldersgravar, romerska ruinstäder, korsriddarborgar, medeltida stadsmurar, ottomanska karavanseraljer och lämningar efter moderna krig.

Våra utfärder tar oss över hela den norra delen av ön och varje dag blandas upplevelser av historia, natur och kultur. Norra Cypern är den turkcypriotiska delen av ön, som ännu inte exploaterats av turistindustrin trots att större delen av öns sevärdheter finns här.

Men inte bara historien lockar besökaren. Naturen, med närheten till både havet och bergen bjuder på växlande scenerier var än man vistas på ön. I september, är vattnet i havet fortfarande varmt och solen skiner hela dagarna ett perfekt tillfälle för att förlänga sommaren. I de genuina byarna möter man lokalbefolkningen och kilometerlånga öde sandstränder inbjuder till sköna bad.

Dag 1 Vårt flyg avgår 12.45 från Arlanda via Aten och ankommer Larnaca kl 20.20 +1. Flygtiden är 3 + 1 40 minuter, totalt 4,40 minuter.

Här möter oss vår reseledare Anders Arvidsson och vi åker med buss till och den nordöstra spetsen på ön, där halvön Karpaz börjar. Resan tar c:a 2 timmar inklusive gränskontroll vid övergången från den Grekcypriotiska sidan till Norra Cypern.

I en hästskoformad bukt med långgrund sandstrand ligger Kaplica Beach Hotel, där vi bor under veckan. Kaplicabergen breder ut sig med bakom hotellet med korsriddarborgen Kantara högst uppe på toppen. Hotellet är ett trevligt familjedrivet hotell och den välrenommerade fiskrestaurangen, ovanför stranden, är dess hjärta.

Framför restaurangen breder det turkosblå havet ut sig med en obruten horisontlinje. Solnedgångarna från stranden är magiska! På hotellområdet finns hus med lägenheter som har en liten kokvrå med gasspis, kylskåp och mikrovågsugn.

I den halvcirkelformade hotelldelen ligger rummen med utsikt mot poolen. Alla rum är stora och har balkong, luftkonditionering, WC och dusch, och WiFi.

Programmet är lagt så att vi får en behaglig blandning av utflykter och tid att njuta av stranden vid hotellet. Vattnet är klart och så här års, ljuvligt varmt. I receptionen vid restaurangen kan man hyra solsängar och parasoller. Förutom restaurangen där våra middagar serveras finns det ett kafé och en bar, där man kan få enklare måltider. Man kan vandra längs stranden och finna vackra bergsformationer som naturen skapat.

Dag 2 Frukost. I dag går färden tvärs över ön till Famagusta på östkusten. Staden betraktades på 1300-talet som Europas rikaste. Vi gör en stadsvandring innanför de femhundraåriga murarna. Här finner vi åtskilliga bevis på stadens forna rikedom bl.a. Othellos torn och S:t Nicolas Katedralen, som numera är moské. Vi promenerar på stadsmuren och strosar runt bland invånarna.

Vi äter gemensam lunch med traditionella cypriotiska rätter.

Efter lunchen gör vi ett besök vid den stängda staden, Varosha, den grekcypriotiska stadsdelen, som helt övergavs 1974 och sedan dess står tom och öde. Vi fortsätter till Cyperns främsta antika sevärdhet, ruinerna efter den grekisk-romerska staden Salamis. Från 1100 f.Kr till dess att den övergavs på 700-talet e.Kr. var Salamis Cyperns största bosättning.

Vi promenerar genom det pelaromgärdade gymnasiet, termerna, resterna av arenan, besöker teatern och tittar på de senaste utgrävningarna av den antika fiskmarknaden. På Salamis gravfält, väster om ruinområdet, går vi ner i S:t Barnabas grav, en av de tusentals klippgravar som för 2000 år sedan utgjorde invånarnas sista vilorum. Vi besöker även S:t Barnabas kloster, som numera är ett museum, med en stor samling ikoner och mängder av fynd från utgrävningarna i området.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Frukost. Idag går färden till Kyrenia på nordkusten norr om Nicosia. Vårt första stopp gör vi i den lilla byn Serdarli där vi besöker byns hembygdsgård. Byn är känd för de fina korgarbeten som tillverkas av kvinnorna. Besöket ger oss även en bild av livet på landsbygden i äldre tider. Vi fortsätter till Bellapais, en bergsby utanför Kyrenia där vi besöker klosterruinen från 1200-talet och strosar runt på de smala gatorna innan vi äter gemensam lunch.

På eftermiddagen besöker vi Kyrenia där vi tittar på borgen som vakar över den pittoreska hamnen. I borgen finns ett unikt skeppsvrak från 300-talet f.Kr. Vi hinner också med en promenad på affärsgatorna innan vi åker tillbaka till hotellet.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 4 Frukost. Vi åker upp i bergen till byn Büyükkonuk som är ett levande kulturreservat. Här kan man se hur livet på landet levdes förr. Vi besöker en olivoljefabrik där vi kan jämföra hur tillverkning av olivolja gick till förr och nu. Vi fortsätter upp i bergen ovanför vårt hotell och äter lunch innan vi besöker korsriddarborgen Kantara som Rikard Lejonhjärta intog 1191. Borgen ligger 580 m.ö.h och vi bjuds på en fantastiskt vacker utsikt.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Man kan välja att bada på stranden eller i hotellets poolområde.
Vill man hellre ta en promenad så kan man vandra längs kusten eller gå på upptäcksfärd till byn, c:a 1,2 km.

Dag 5 Frukost. I dag tar vi oss längre ut på den natursköna halvön Karpaz och besöker Aposteln Andreas kloster, Grekcypriotiska kyrkans främsta vallfartsort. Vi kommer att fika på ett bycafé och kanske får vi syn på öns vilda åsnor.

Vid en av Medelhavets längsta orörda sandstränder äter vi lunch och kan sen ägna oss åt sol och bad.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 6 Frukost. Vi åker till Cyperns delade huvudstad Nicosia och lämnar bussen vid Kyreniaporten – stadsmurens norra infart. Promenaden tar oss sedan vidare genom stadens äldsta delar och ser Katedralen, karavanseraljen från 1400-talet samt saluhallen. Med våra pass i händerna passerar vi Green Line, den gräns som skiljer Cyperns stater.

På Grekcypriotiska sidan har vi tid att äta lunch på egen hand, i de pittoreska gränderna i.

Vi promenerar på den s.k. Murder Mile och får höra om upproret mot engelsmännen under 1950-talet. Det finns gott om tillfällen till shopping innan vi återvänder över gränsen. Vår buss tar oss tillbaka till hotellet sen eftermiddag.

På kvällen återsamlas vi för gemensam avslutningsmiddag vid stranden.

Dag 7 Frukost. Idag är sista chansen till sol och bad på förmiddagen. Kl 15.00 hämtar bussen oss för transfer till Larnacas flygplats. Vårt flyg avgår kl 20.40, och vid midnatt är vi hemma på Arlanda kl 00.05.

Pris: 12.350:-
Allt detta ingår:
   
– flyg Arlanda – Larnaca t/r
– flygplatsskatter
– plats i dubbelrum
– 6 frukostar, 4 luncher
– 5 Middagar
– bussresor enligt program
– utflykter och entréer
– reseledarens tjänster

Enkelrumstillägg: 780:-
 

Öppet köp t.o.m. 45 dagar före avresa!Länk: http://
            

Records 1 to 1 of 1


Triangelresor AB • Sturegatan 40 • 114 36 Stockholm • Tel 08-665 10 35 • info@triangelresor.se